keskiviikko 5. elokuuta 2015

Kesällä opiskeltua

Opettajan on hyvä opiskella joka vuosi jotain uutta. Tänä kesänä olin Kankaanpään opistossa viikon ajan opiskelemassa lamppulasin valmistuksen saloja.


Lasihelmien valmistukseen tarvitaan lasitankoja, joita oli valittavana sekä kirkkaita, värillisiä sekä opaaleja.


Lasitankoa sulatetaan ja kun tangon päässä on noin herneen kokoinen lasipallo aloitetaan sitä pyörittämään piikin ympärille hitaasti ja tasaisesti. Alkuun tekeminen jännitti niin paljon, että kädet tärisi ja pyöritysvauhti oli aivan liian nopeaa ja epätasaista. Liian kuumassa lasi valuu piikin ympäriltä ja taas liian kylmässä lasi 'räjähtää'.


Valmiit lamppulasihelmet jäähdytetään hitaasti noin 500 asteesta yön yli uunissa. 


Ensimmäisen päivän saaliina oli yksitoista helmeä joissa on kokeiltu muutamia erilaisia kuvio- ja muototekniikoita.


Viiden työpäivän aikana ehti tekemään lopulta lähes sata lamppulasihelmeä. Tekniikoita on valtavasti erilaisia ja haastetta riittää loputtomiin. Vasta kolmantena päivänä rupesin paremmin ymmärtämään kuinka lasin kanssa tulee toimia. Todella mielenkiintoinen materiaali, tätä on opiskeltava lisää! Ehkä tulevaisuudessa saamme myös Kirkkonummelle lamppulasinvalmistuskursseja, olisikohan kiinnostusta?

 

Loppuun vielä kuva muutamasta valmiista koruksi asti ehtineestä lasihelmiriipuksesta. Koukuttavaa puuhaa, ei voi muuta sanoa!
 -Elina Räisänen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti